Typy sushi
Kiedy tak właściwie ludzie zajmujący się rybactwem poszukiwali sposobu na to, żeby ryby zachowały świeżość tak długo jak tylko jest to możliwe, szczególnie, że akompaniowała im nadzwyczaj niejednokrotnie wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na błyskotliwy pomysł, a jak wiadomo bardzo w wielu przypadkach takie pomysły rodzą się przypadkiem. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż i sól ryba fermentuje i jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła po prostu furorę. Tę naturalnie metodę określono nare-sushi i bardzo szybko wieść o niej rozniosła się adekwatnie po całym kraju oraz wszystkich państwach azjatyckich. To oczywiście spowodowało coraz pokaźniejsze zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, by były one najzwyczajniej w świecie solidne, a nie tylko świeże. Z w pewnych momentach nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
dobre sushi Kraków
Pierwotnie niemniej jednak słowo to nie oznaczało wyłącznie takiego dania, bo jako sushi określano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką i wydaje się trochę śmieszne. Sushi jako danie musiało ewoluować niezmiernie długo, zanim stało się istotnie tym, czym jest dziś, czyli nie metodą pielęgnacji mięsa, innymi słowy ryby a po prostu daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w następstwie tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz naturalnie z ryżu.